50 Dåtid (141)


1300-talet då Heliga Birgitta verkade och helgonförklarades är väl i högsta grad dåtid. Träskulpturen i Vadstena klosterkyrka föreställer Den extatiska Birgitta. Hon tog emot över 700 uppenbarelser. När man läser på om Birgitta får man uppfattningen att många av hennes gudomliga syner var "väldigt praktiska och hade ibland världslig vinkling" - men alltid i gott syfte.

6 kommentarer:

 1. Ja ibland undrar man varför hon skulle helgonförklaras! Alltså vad är kriterierna för att bli helgon! Att låta U härja fritt i trädgården borde vara ett!!! Kram ;D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte uppfyller jag de kriterierna, vilka de nu må vara. Jag låter nog inte U härja fritt, det är bara att de är för smarta för mig - eller så är jag för lat. ;)

   Men seriöst, så var Birgitta en envis tant som nog gjorde mycket gott för fattiga som nog kan vara grund för helgonkriterierna. Och när det gällde storpolitiken och kyrkan så hade hon också mycket vilja och åsikter. Jag tycker det är häftigt att en kvinna från lilla Sverige har fått så stor plats i historien.

   /Charlotta

   Radera
 2. Undrar hur man skulle se på henne idag med alla dessa uppenbarelser.....

  SvaraRadera
 3. Fint foto på Birgitta, blir en förstärkt helig känsla med ljuset som silas in från fönsteröppningen och lyser upp hennes huvud :)

  SvaraRadera
 4. Fint fotat. Gillar vinkeln och ljuset och det "mystiska" diset.

  SvaraRadera
 5. En fin bild med vackert ljus!

  SvaraRadera

Berätta gärna vad du tycker om mitt foto eller vad det får dig att tänka på.

Tack för din kommentar!